Warsztaty piernikowe

Małymi kroczkami zbliża się okres Świąt Bożego Narodzenia, czas świątecznych wypieków.   W związku z tym uczniowie z klas trzecich uczęszczający do świetlicy szkolnej w dniu 14 listopada wzięli udział w warsztatach piernikowych, które odbyły się w Zespole Szkół Ekonomicznych. Uczniowie pod opieką nauczycieli zawodu, mieli okazję nauczyć się wypieku i dekorowania pysznych, świątecznych pierników. Upieczone pierniczki dekorowały mając do dyspozycji mnóstwo dekoracyjnych posypek i kolorowego lukru. Zdobienie pierniczków sprawiło naszym uczniom wielką radość, a jednocześnie w sposób miły i praktyczny utrwaliło tradycje zbliżających się  Świąt Bożego Narodzenia.                                                                                                                                                    

 Udostępniamy sprawdzony przepis na pierniczki.

Pierniczki drobne na święta

-1 kg mąki + 30 dag mąki do podsypania, razem 1,5 kg

-30 dag smalcu,

-3 jajka,

-0,5 kg miodu,

-1 szkl. cukru,

-przyprawa do pierników,

-1 szkl. naparu z kawy, 2 łyżeczki kawy sypanej

-2 łyżki kakao,

-3 łyżeczki sody,

-3 łyżeczki amoniaku,

– cukier puder 3 paczki po 0,5 kg do lukru razem 1,5 kg

Smalec stopić z miodem, cukrem, przyprawą do pierników, kakao – ostudzić, dodać pozostałe składniki – wymieszać. Rozwałkować, wykrawać drobne pierniczki, piec. Polukrować lukrem (cukier puder rozprowadzić wrzątkiem)

ELEMENTY dekoracyjne kolorowe posypki, pisaki lukrowe różne kolory wg uznania

Galeria zdjęć –>